Grez-sur-Loing
Våren 1882 kom konstnären Karl Nordström i sällskap med de norska konstnärerna Christian Skredsvig och Christian Krogh till Grez-sur-Loing, en liten stad sju mil sydost om Paris. Karl Nordström blev överväldigad av både stad och omgivningar och ville gärna återkomma. Han återvände till Paris där han träffade Carl Larsson, som ännu en gång blivit refuserad på Parissalongen, och övertalade denne att göra honom sällskap tillbaka till Grez-sur-Loing redan samma vår.

Det blev början på en gyllene epok i svenskt kulturliv. Grez-sur-Loing blev under resten av 1880-talet ett svenskt kulturcentrum. Här målade Carl Larsson sin första akvarell. Här träffade både Karl Nordström och Carl Larsson sina blivande fruar, Tekla Lindström och Karin Bergöö, och här föddes tankarna på Konstnärsförbundet.

Många av de svenska konstnärerna i Grez-sur-Loing på 1880-talet bodde på Hotel Chevillon. Drygt hundra år senare blev detta hotell, som då var i bedrövligt skick, till salu. Några kulturintresserade göteborgare fick idén att köpa hotellet och låta Grez-sur-Loing återuppstå som svenskt kulturcentrum. 1989 bildade man därför Stiftelsen Grez-sur-Loing och startade en insamling, som så småningom möjliggjorde för stiftelsen att köpa och rusta upp hotellet. Hotellet består idag av lägenheter och ateljéer, som akademier och stiftelser kan hyra för sina stipendiater.

Genom tjörnbon Karl Nordström finns en koppling mellan Tjörn och Grez-sur-Loing. Stiftelsen Tore och Märta Kurlbergs Minnesfond beslutade därför 2001 att hyra en lägenhet med tillhörande ateljé i Hotel Chevillon en månad per år ett antal år framåt i tiden av Stiftelsen Grez-Sur-Loing och i Tore och Märta Kurlbergs namn ge konstnärer möjlighet att vistas i detta kulturcentrum för att utveckla sitt konstnärskap och samtidigt få njuta av de sköna omgivningarna.

http://www.grez-stiftelsen.se